maandag 30 januari 2012

Kunst, een reflectie van jezelf?!

Ik denk dat kunst een reflectie van jezelf is, omdat de manier waarop en wat je schildert, beeldhouwt, danst en zingt iets over jezelf zegt. Ik kan mijn mening niet zo goed uitleggen maar ik ga het proberen: laten we het als voorbeeld Adele nemen, een Britse zangeres, ze zingt veel over haar eigen leven zoals in het liedje Someone Like You. Hierdoor weet je als luisteraar opeens veel meer over de kunstenaar.
De Rode Wijngaard
In dit opzicht is dan lang niet alles wat men mooi vindt en in musea hangt kunst. Een voorbeeld is Vincent van Gogh. Hij schilderde ook wat hij graag wou en iedereen scheef hem meteen af. Nu is hij 1 van de bekendste en meest gewaardeerde kunstschilders van Nederland. Helaas was dat toen hij leefde niet zo. In zijn hele leven heeft hij maar 1 schilderij verkocht, de rode wijngaard.
Nog een voorbeeld is Piet Mondriaan. Hij is bekent geworden door zijn strakke schilderijen met veel strepen en vlakken in de primaire kleuren (rood, blauw en geel). Vroeger vond men deze moderne werken niet mooi en verdiende Mondriaan zijn geld door het schilderen van bloemen. Later hebben mensen deze schilderijen toch in musea gehangen om zo toch wat van de meester Mondriaan in het museum te hebben, en op de brochure te zetten dat ze echte Mondriaans in het museum hebben hangen. Uiteindelijk is het wel goed gekomen met Piet Mondriaan.
Bij Pablo Picasso liep het aan het begin ook niet helemaal op rolletjes maar later werd hij wel gewaardeerd. In een deel van zijn werken kan je duidelijk zien hoe het hem in die tijd verging. Zo was het rond 1953 een zware periode voor Picasso. Zijn vriendin, waarmee hij twee kinderen had, verliet hem. De inkttekeningen uit deze tijd hebben een thema over een oude dwerg in tegengewicht voor een jong, mooi meisje. Ik denk dat deze twee personages verwijzen naar hemzelf (dwerg) en zijn (ex-)vriendin (meisje). Ook had hij een soort traditie om elke keer dat hij opnieuw verliefd werd te wisselen van stel. Zo kan je dus ook duidelijk zijn leven in de schilderijen zien terug keren.
Dus om een lang verhaal kort te maken: vroeger (van Gogh) werd je niet geaccepteerd als je jezelf was, of anders dan de anderen. Later worden we steeds meer geaccepteerd als we gewoon ons zelf zijn. We zitten duidelijk op een stijgende lijn!
Groetjes, Floor

woensdag 18 januari 2012

WICKED

In de kerstvakantie ben ik naar WICKED geweest. Ik vond het een prachtige musical, maar is het eigenlijk kunst?! Een definitie van kunst is dat als je door iets geprikkeld wordt, bijvoorbeeld als je het mooi vindt of dat je kippenvel krijgt door het horen van een liedje, het kunst is. In mijn geval was dat zo bij WICKED (de kippenvel). Ik denk dat muziek en podiumkunsten ook vormen van kunst zijn, je hebt namelijk niet alleen beeldende kunst, maar ook dit soort vormen. Wat denken jullie, zijn musicals ook kunst?!
Groetjes, Floor

vrijdag 13 januari 2012

Herman Brood

Herman Brood, 2000
Herman Brood was een Nederlandse zanger, kunstenaar, dichter, acteur, pianist en junk. Hij ging naar de kunstacademie en speelde daar in een bandje. Met het bandje speelde hij veel voor Amerikaanse soldaten in West-Duitsland. Later ging hij naar een andere band: Cuby and the Blizzards, maar daar werd hij na een aantal jaar uitgezet omdat hij drugs gebruikte. Eind jaren negentig werd hij actiever in de schilderkunst. Kenmerkend aan Brood is dat hij felle kleuren gebruikte en op groot formaat werkte. Vaak bracht hij met zwarte verf woorden aan op zijn schilderij. Inplaats van onopvallend zijn handtekening op het schilderij te schrijven zoals de meeste kunstenaars, deed Brood dit erg opvallend. In Nederland was hij de bekendste harddrugsgebruiker en had de bijnaam de nationale knuffeljunk gekregen. Toen Herman Brood door had dat hij nog maar een paar maanden te leven had (dit kwam doordat zijn lichaam door de vele drugs totaal was uitgeleefd) is hij op 11juli 2001 van het Hilton hotel in Amsterdam af gesprongen. Herman Brood werd 55 jaar.
In het tv-programma sterren op het doek, een programma waarin BN'ers worden geportretteerd door drie schilders en ondertussen wordt geïnterviewd. Linda de Mol deed ook mee aan dit programma. In haar aflevering verwees ze ook naar Herman Brood. Zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1208014, spoel door naar 15:10 dan zie je een leuk verhaal van Linda de Mol over Herman Brood en haar neefje Johnny de Mol.
Groetjes, Floor

zondag 8 januari 2012

Van wie is dit beeld?

Toen ik in de herfstvakantie in Parijs was, kwam ik dit beeld tegen. Het staat in een galerij aan de Avenue des Champs- Élysées. Weet iemand door wie het is gemaakt?
Groetjes, Floor