dinsdag 29 november 2011

Kauwgom Kunst?!

Is kauwgom Kunst?! Dat vindt de organisatie Nederland Schoon wel! Ik dacht eerder: het moet niet gekker worden! Nederland Schoon wil graag dat mensen hun kauwgom in de prullenbak gooien, helaas doen veel mensen dat niet. Dus daarom bedachten ze een campagne om van kauwgom kunst te maken, in ieder geval zo te noemen. Hoe je nou precies kunst maakt van je kauwgompje? Heel simmpel: eerst lekker kauwen. Dan op een boemerangkaart plakken (je vindt ze op scholen of bij bioscopen in het boemerangkaartenrek) en als laatste op sturen en afwachten want misschien win je wel een iPad! De campagne loopt tot nu toe echt storm, er zijn al 14 foto’s geupload! Dus ik zou zeggen doe mee want nooit geschoten is altijd mis (en je maakt best veel kans 3 op de 14 kunnen nu een iPad winnen). Weet je niet wat je kunt maken? Misschien helpt het filmpje! Weet je het nog niet? Kijk op useyourgum.nl voor info en filmpjes.
Groetjes, Floor

woensdag 23 november 2011

Cloud Gate

Ooit de film Make it Happen gezien? Zo ja, misschien heb je dan Cloud Gate gezien, bij dit kunstwerk is een stukje opgenomen. Dit is een groot roestvrijstalen spiegel in de vorm van een boon. Het staat in het Millennium park in Chicago. Dit 13 meter hoge kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Anish Kapoor. Hij is geboren in Mumbai, India maar in 1972 emigreerde hij naar Engeland, hier woont hij nog steeds. Anish Kapoor is een van de meeste gevraagde kunstenaars van de wereld. De Cloud Gate kreeg deze naam doordat je in de spiegel ongeveer 80% lucht kan zien en je kunt er onderdoor lopen. Ga in je vakantie naar Chicago om dit bijzondere beeld te bewonderen!
Groetjes, Floor

maandag 21 november 2011

Fernando Botero

Mona Lisa?!
Fernando Botero is een van Colombiaanse afkomstige kunstenaar. Als klein kind wou hij matador worden, hij heeft twee jaar lang de opleiding tot matador gedaan, echter had hij te weinig talent en stopte, vaak ging hij kijken naar het stierenvechten en schilderde de gevechten dan. Op een dag kwam hij er achter dat hij geen stier maar een landschap aan het tekenen was. Vanaf die dag was hij volgens zichzelf kunstenaar. Fernando tekent en maakt beeldhouwwerken. Je kunt zijn werken goed herkennen doordat hij dikke mensen afbeeld, volgens hem zijn het geen dikke mensen maar laat hij het relatieve belang van de lichaamsdelen zien. Doordat de mensen wat overgewicht hebben lijken ze een beetje te zweven en stralen ze vrolijkheid uit. Hij schildert onder andere schilderijen van vroegere grote meesters zoals Leonardo da Vinci maar dan in zijn eigen stijl. Ook heeft hij schilderijen gemaakt over de burgeroorlog in Colombia, maar op mij komt de serieusheid van deze schilderijen niet echt over doordat ik weet wat voor schilderijen hij maakt en dat zijn voornamelijk allemaal komische schilderijen. In dat rijtje past burgeroorlogen dan niet echt. 
Groetjes, Floor

donderdag 17 november 2011

Tussen Kunst en Kitsch

Kunst?!
Wat maakt nou iets Kunst?! En wanneer is iets nou Kitsch?!Zoals een leraar het omschrijft (altijd leuk die leraren, die van alles zeggen in hun lessen en geen idee hebben waarvoor het kan gebruikt worden):
Kunst schrijf je volgens hem met een hoofdletter, is mooi en artistiek. Kitsch daarentegen onechte kunst en verwerpelijk.
Misschien ken je het programma Tussen Kunst en Kitsch. Daarin wordt bepaald of een bepaald voorwerp kunst of kitsch is en daarna de waarde van het voorbeeld geschat. Maar wanneer is iets nou echt kunst of kitsch? Want wat ik misschien niet zo mooi vindt, vindt iemand misschien weer hartstikke mooi. Ik denk dat als iets kitsch is dat iemand het te mooi heeft willen maken en daardoor allemaal sierlijk bedoelde dingen heeft aangebracht maar dat het teveel werd. Ben jij het totaal niet met me eens? Of juist wel? Laat het horen!
Kitsch?!
Groetjes, Floor

vrijdag 11 november 2011

Jean Dubuffet

Jean Dubuffet, Centre Pompidou
Jean Dubuffet is een Franse kunstenaar. Zijn naam herken je vast niet. Maar als je weet dat er een heel groot beeld (zwart-wit, waar je op kunt) van hem in het Kröller-Müller Museum staat begint er misschien al een lampje te branden. Zijn kunstwerk in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum heet Jardin d'Email. Ik herkende het soort kunstwerk toen ik in Parijs was, Centre Pompidou. Daar was een soort hal dat van er hetzelfde uitzag. Dezelfde soort beelden/hallen zijn overal ter wereld te bekijken. Jean Dubuffet heeft voordat hij aan deze grote 3D werken begon, veel schilderijen gemaakt. Daarvoor gebruikte hij niet alleen verf maar ook glas en asfalt. Hierdoor ontstonden wilde schilderijen. Jean werd erg geïnspireerd door kinderen met een 
Art Brut
geestelijke beperking. Hij legde grote verzamelingen aan van tekeningen van deze kinderen. Deze kunst noemde hij Art Brut (ook wel outsider Art genoemd). Hij schreef hier over ook een aantal boeken over. Jean Dubuffet overleed in 1985 in Parijs. Hij werd 84 jaar oud.
Groetjes, Floor

woensdag 9 november 2011

Kunstbende

Ja, Ja, het zat er al een tijdje aan te komen maar ik heb me nu toch echt ingeschreven voor de Kunstbende! Voor de mensen die niet weten waar ik het nu over heb: de kunstbende is een soort talentenjacht voor creatief jong talent, de leeftijd waarin je mee mag doen is van 13 t/m 19 jaar. Je kunt in verschillende dingen meedoen zoals dans, fashion, muziek en expo (hierin doe ik mee). Als eerste zijn er voorrondes per provincie. Per provincie gaat er een per categorie naar de landelijke finale.  Het thema dit jaar is VREEMD! Heb jij een bepaalde indruk bij dit thema? Laat het me weten!
Groetjes, Floor

maandag 7 november 2011

Centre Pompidou

Mocht je naar Parijs gaan en houd je erg van (moderne) kunst dan moet je zeker naar centre Pompidou gaan. Dit centre is opgericht door Georges Pompidou, een franse premier. Hij wou graag dat Parijs een groot cultureel centrum kreeg. Het gebouw is erg bijzonder: het is als het ware binnenstebuiten gekeerd, alle buizen zitten aan de buitenkant en je kan aan de kleur van de buis zien wat de functie is. Binnen vind je een museum, twee boetiekjes, een cafetaria, een luxe restaurant en het museum. Het museum bestaat ook weer uit een vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen.
Edvard Munch
Nu is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over Edvard Munch. Hij is een Noorse schilder en is vooral beroemd om zijn schilderij De Schreeuw. Dit schilderij is zo bekend doordat het in 2004 is gestolen. Munch schilderde voornamelijk uit zijn innerlijke belevenis. Hij zei altijd: "Ik schilder niet wat ik zie, maar wat ik zag!" Hij schilderde uit dat perspectief omdat hij op vijf jarige leeftijd zijn moeder verloor en niet veel later ook zijn zus, toen hij 26 jaar was overleed ook zijn vader. Deze geestelijke onrust bleef hem tot in zijn veertigere jaren achtervolgen. Munch overleed toen hij 80 was, in 1944.

Groetjes, Floor